Rig

Sejlmager Hansens

Traditionelle Sejlskibs Rig

Rig

Man har altid rigget sejlskibe i Danmark, sejlskibe der skulle klare sig i al slags vejr. I de seneste to – trehundrede år var det især søværnet, der holdt på en meget høj standard. Det var noget der kom først skoleskibet GEORG STAGE, senere også skoleskibet DANMARK til gode. Denne høje standard er i direkte linie givet videre til idag, ikke mindst fra Børge Jespersen, Helles far og tidligere kaptajn på GEORG STAGE, til Helle, og mange af hendes kolleger.

Helle har været involveret i større rig-opgaver i omtrent 30 år. Nye materialer og nye teknologier har ikke kunnet fortrænge det traditionelle håndværk, men ikke alt er som det var før. Der er fx en (i udgangspunkt bestemt positiv) tendens til certificering af de anvendte materialer, der dog kan medføre uhensigtsmæssigheder. Eksempelvis er det nemmere at udstede certifikater for taluritsplejse end for håndsplejse. Det er dog en sandhed at en håndsplejs holder både bedre og længere (givet at den er lavet rigtigt). Med hensyntagen til mulig galvanisk tæring skal en taluritsplejs fornyes hver femte år. Håndsplejse er stadigvæk godkendte af Søfartsstyrelsen, og finder heldigvis bred anvendelse. Måske gør arbejdsløn dem indledningsvis dyrere i fremstillingen, men det tjenes som regel hjem igen i det lange løb.

Styrketest af wiresplejs

Styrketest hos Certex i Esbjerg. Blandt andet testes 25 år gamle rig wire fra Skoleskibet Danmark. Alle wire holder deres brudstyrke i de håndlavede splejse, også de der har været til søs i 25 år.

Peking Rig Projekt

Kontakt os for mere information:

Projekt Mastekran

Her er et link til et tidligere rig projekt, mastekranen

Georg Stage's rig overhaling 2003

Mere Dokumentation for holdbarheden

"A number of handmade splices were tested for strength, with remarkably good results, even to the extend of being on par with swaged ferrules (talurite). Be warned, this is extremely boring to watch, but valuable evidence for nerds nonetheless"

Share by: